Sport-Idol Dokumentär presenterar: Pontus Tidemand - När hjulen slutar spinna

Vem är Pontus och vad står han för? Vi går tillbaks i tiden och granskar allt som går att granskas i denna hisnande ridtur som tar oss till sumpmarker och industriområden.

En vit man ligger i en rännsten på en tom gata i en liten förort till Bangkok, Thailand. HIV-tillståndet har övergått i AIDS och hans egen kropp äter upp honom inifrån. Han har svåra sår i underlivet och utslag över hela kroppen. Han är timmar från att dö. Nu faller det förorenade regnet och gamarna närmar sig försikigt den livlösa kroppen. Sport-Idol Dokumentär förtäljer historien om Pontus Tidemand, den svenska rallyföraren som gick från att vara döende till att två år senare vinna den största rallytävlingen i Kina, China Rally, genom att besegra sin ärkefiende Sausy Ding. Vi berättar också om Pontus diplomatiska ådra som tog honom ända till familjeföretaget Spaldings middagsbord i Kentucky, USA, och om den serbiske tandläkaren som drog både tanden och sanningen ur Pontus.

I Sverige vet nästan ingen vem Pontus Tidemand är. En googlesökning på hans namn visar att han är född 1990, kommer från Charlottenberg, är rallyförare och styvson till den mer kände rallyföraren Hening Solberg som kör rally-vm. På wikipedia kan man se Pontus Tidemands resultat i Rally-SM där han i sin Ford Fiesta S2000 vunnit både Snapphanerallyt och Rally Uppsala. Internationellt har han också varit framgångsrik med toppplaceringar i flera stora tävlingar med bland annat en förstaplacering i China Rally. Trots dessa meriter och en mycket lovande framtid inom rallysporten verkar Pontus Tidemand nästan helt okänd för svensk media. Samtidigt är han en megastjärna och superkändis i Asien och USA med både sportsliga och politiska uppdrag på agendan.

Webbmagasinet Tarmac, som är USA:s största nyhetskälla för motorintresserade, skriver så här om Pontus; ”Pontus har färgat sporten i purpur och guld genom att visa hängivenhet åt rally-industrin, men också åt dess deltagare.”. Vad får en av motorindustrins största webbmagasin att hylla Pontus Tidemand, 23, från Charlottenberg, som befinner sig i början av sin internationella rallykarriär? För att förklara det berättar vi historien från början.

Pontus Tidemand kom till världen 1990 i en liten ort i Värmland vid namn Charlottenberg, och födseln tog cirka sexton timmar. Vårdteamet konstaterar att det är ett friskt barn och en felfri förlossning. Efter läkarundersökningen skickas familjen hem tillsammans med blöjor, barnmat och en låda fruktyoghurt framtaget av en lokal yoghurtproducent. Lyckan är stor i familjen Tidemand och Pontus första år i livet får anses vara av högsta kvalitet utifrån rådande kriterier på 90-talet. Men till vilken värld hade Pontus fötts? I efterdyningarna av 80-talets synthar och trummaskinar, väntade ett nytt decennium. Om 80-talet förknippades med AIDS, HIV och Margaret Thatcher, skulle 90-talet minnas som ett decennium kantat av våld och kriminalitet. Och detta skulle i högsta grad påverka Pontus uppväxt.

Charlottenberg var på 90-talet, precis som andra tätorter i Värmland, hårt drabbat av den rådande recessionen, flera grovt väpnade rån mot olika banker hade tagit plats i området., och när grannkommunen Grythalls största bank, Nordbank, blev utsatt för en stöt, var alla på sin vakt, inte minst familjen Tidemand, som vägrade låta sin son Pontus gå i vanlig skola. I mitten på 90-talet, när barnen i Pontus ålder började första klass, började istället Pontus hemskolning som skulle vara fram till gymnasiet. Hans mor, Ann-Britt Hellander-Tidemand, höll i all undervisning, och hon var en god lärare. Hon undervisade honom i allt, från vad olika bär heter, till avancerade algoritmer och världshistoria. Pontus fick en bred grundskoleutbildning och blev dessutom en skicklig kock efter alla år av hemskolning.

Vid 14 års ålder blev Pontus internetporrberoende. Han konsumerade flera olika nischer inom porrfilm, såsom asiatisk hårdporr, afrikanska jättepenisar, dildofetischer och farmorsex. Det gick så långt att han stal sin faders, Jan-Anders Tidemands, visakort, och ”gick loss” på olika betalsajter. Notan slutade på 240.000 kronor och därmed fick också Pontus internetporrberoende ett abrupt slut. Nu hade Pontus börjat gymnasiet och en ny tid väntade. Pontus motorintresse hade växt med åren, och varje söndag åkte Pontus med sin styvpappa, Henning Solberg, till den lokala rallybanan för att spana in morgondagens stjärnor. Snart började Pontus själv delta i tävlingar och gjorde sig snabbt ett namn genom att vinna i princip allt han ställde upp i. Det underlättade självklart att hans styvfar redan var en stor rallystjärna utomlands. Pontus ville följa sin styvpappas fotspår. Snart fick också media upp ögonen för den unga talangen och Cafe gjorde en helsida om Pontus och Henning. Artikeln fick stor uppmärksamhet utomlands då Cafes systertidning, Laila, också publicerade artikeln i sin tidning. Laila skrivs på engelska och säljs i USA. Personer med kopplingar till rallysporten i Montana, USA, läste artikeln och snart var nyheten ute, att vinstmaskinen Henning Solberg även hade en styvson som kunde köra rally. Henning och Pontus blev inbjudna att gästköra i en NASCAR-deltävling, och dom accepterade inbjudningen. Loppet visades i direktsänd tv över hela USA, och utöver Henning och Pontus, fanns det ytterligare en gästförare, en okänd kines vid namn Sausy Ding. Det slogs upp stort i amerikansk media att Sausy och Pontus var lika gamla, hade lika lite erfarenhet och riskerade att skada sig i dom amerikanska racerbilarna som kunde köra i 400 kilometer i timmen vid full tank. Resten är historia. Sausy och Pontus lämnade alla förare bakom sig och gjorde upp om segern i ett rafflande 20-varvs race som slutade i Sausys favör. Pontus förlorade med 1 sekund och beskyllde Sausy för att ha fuskat genom att ha manipulerat Pontus bils motor innan start. Ryktet spreds som en löpeld genom amerikansk media och ett hat mellan dom båda unga världsstjärnorna växte sig allt starkare genom smutskastning på twitter, uttalanden i diverse tidningar och utspel i populära pratshower. Sausy tog det längst när han imiterade Pontus under en prisutdelningsceremoni och samtidigt utmanade honom till ett 1-mot-1 race på neutral mark. Pontus antog utmaningen och gav samtidigt Sausy en känga genom att beskriva hur det är att ha sex med Sausys mor i amerikansk radio. Det var den ultimata fejden. I ena ringhörnan, Pontus, kommunist, frihetskämpe, rättshaverist och panelhöna. I den andra ringhörnan, Sausy, estradör, tonsättare och börshaj. Två olika ideologier i ständig kamp.

Nu var Pontus proffsförare och bosatt i USA. Han ingick i ett team av unga talangfulla förare som representerade den moderna rallyn med allt vad det innebar. Det var under den här perioden som Pontus utvecklade sin genuina förmåga att hjälpa andra och vara en god lyssnare. Stallkamraten Jesky Matip, en marrokanskfödd schweizare med låg intelligens, hade råkat i klammer med rättvisan. Han anklagades för att ha antastat en liten flicka på en tom gata. Det fanns bevis i form av videomatrial och målet ansågs hopplöst för Jesky och ingen advokat ville försvara honom. I brist på alternativ erbjöd sig Pontus att försvara Jesky. För att kunna försvara Jesky på bästa sätt kartlade Pontus Jesky. Han spenderade varje natt bredvid Jeskys säng, och som om det vore terapi fick Jesky i liggande position sjunga om sitt liv från barnsben till vuxendom. Ord stod mot ord, och i sin självbiografi från 2011, ”Sexuel limbo”, citerar Pontus delar av försvarstalet som han skrivit själv. Så här löd en del av brandtalet; ”Jag står här idag, inför en delad jury, några av er anser att Jesky Matip är skyldig, andra att han är semi-skyldig till pedofili. Men sanningen är att han inte är mer skyldig än någon av oss. Ja, jag har trotsat lagar och regler, så har ni. Vilka är vi att skicka denna man till fängelse? Vem byggde detta land? Vem skapade vår jord? Ja inte var det Jesky i alla fall.”

I väntan på dom annordnades den efterlängrade duellen mellan Pontus och Sausy på neutral mark i Aspen, Colorado Springs. Pontus ledde knappt efter halva racet då en bilbomb raserade hela huvudläktaren och flera hundra dog. Även Pontus och Sausy skadades svårt. På en bild fångad av journalisten Millenia Padock, senare Pontus flickvän, ser man hur Pontus räddare Sausy, den vidrige kinesen, ur lågorna. Pontus kisar nästan sexuellt mot kameran och marknadsför godhet på ett brilliant sätt.

Idag bor Pontus på hemlig ort och har sedan länge avslutat rallykarriären. Webbmagasinet Tarmac utser varje månad en ny ”Pontus” men har ännu inte lyckats ersätta den riktiga. Pontus Tidemands väsen flyger fortfarande över rally-banor längs med kusten och hamburgare har uppkallats efter honom. Efter karriären hann Pontus med ytterligare en sväng i rampljuset, då som sexarbetare i den egenproducerade porrfilmen ”The dicktrick”, men efter detta har det varit knäpptyst kring personligheten Pontus. Vi önskar honom ett gott liv.

Marenga Bomfim

Tweets

Aktuella resultat