Projekt Ballvision - framtidens melodi för IFK

Blåvitts egna produkter gör stor succé i Allsvenskan. IFK:s tränare har fått smak för ett ungt Blåvitt och nu vänds blickarna mot Bolivia för att hämta nya idéer. På sikt ska ”Projekt Livskvalitet” göra firma Olsson/Rehn ekonomiskt oberoende.

IFK Göteborgs tränarduett Stefan Rehn och Jonas Olsson har hämtat inspiration från Sydamerika och den förre landslagsstjärnan Julio Cesar Baldiviesos framgångar. Baldivieso lät sin son endast 12-årige son Mauricio debutera i Bolivias högstaliga. En metod han får stöd i av Jonas Olsson.

- Vår ambition inom Blåvitt är att kunna spela in 10-åringar i A-laget. Det är en nödvändighet om vi ska kunna sälja mot de större marknaderna framöver.

IFK Göteborg kommer att lansera ett unikt talangprojekt, större än det som utlovades i storsatsningen Änglagård för tio år sedan. Projekt Ballvision eller projekt Livskvalitet är namnet på satsningen. Satsningen ska ha sin fotbollsideologiska grund i VHS-produktionen ”Fotbollens hemligheter” som Roger Gustafsson satsade tre fjärdedelar av nittiotalets Champions League-kassa på.

VHS har blivit DVD, och de barn som ingår i Projekt Ballvision ska tillsammans med sina föräldrar titta på ”Fotbollens hemligheter” under frukosten och eftermiddagsfikat. När dagen är slut ska barnen berätta för en av IFK Göteborgs handledare hur de upplevde videofilmerna och därefter få feedback på det.

Stefan Rehn, som själv kommer att vara handledare för elitgruppen, tror att Projekt Ballvision kommer att bli föregångare till tusentals liknande satsningar i fotbollsvärlden. Ett typexempel för en spelare framtagen enligt projeket kan enligt Rehn se ut så här:

- Du har med dig ett stort fotbollsitresse och börjar grundskolan, får kontakt med en handledare, börjar träna på deltid. Vid tio till tolv års ålder debuterar du i A-truppen.Vid femton är du en etablerad allsvensk spelare. Vid 16 går du som proffs till en av ligorna strax under de tre största. Några går längre, andra kommer tillbaka till en öppen famn.

Anton Kuk

Tweets

Aktuella resultat