Fatima Branka - Med livet som insats

Efter tjugosex tusen häckar, tre VM-guld och fyra benbrott är karriären över. Men dubbellivet hon levt, där hon bland annat bedrivit maffiaverksamhet vid sidan av sin idrott uppdagas, och hon spenderar sin sista tid i livet som första kvinna någonsin att avtjäna ett fängelsestraff bland män, i det ökända San Pedro fängelset. Hon avlider trettiotvå år gammal i sin cell efter sviterna av en gruppvåldtäkt. I svallvågorna av hennes död utpekas hennes före detta tränare, Linux Molvan, som huvudman i den brottsliga organisationen, men efter ett antal rättegångar är han idag en fri man.

På trottoaren vid en huvudgata i staden Srebrenica, Bosnien Hercegovina, står fyra flickor och vildsint diskuterar vem som har sagt vad i en dispyt rörande skvaller. De märker inte att den stora pansarvagnen har snurrat sin överkropp 180 grader och nu riktar mynningen mot dem. Cirka 20 meter bort står en liten flicka i blå klänning, hon är bara fem år, och heter Fatima Branka. Hon vänder sig om och springer bort från pansarvagnen och flickorna. Två sekunder senare hörs den kraftiga smällen och tryckvågen kastar Fatima mot marken. Omtöcknad för hon handen mot pannan, och tittar sedan på handflatan som färgats röd av den territoriala konflikten mellan Bosnien och Serbien. Det är den 11 juli 1995, och Fatima, flickan i den blå klänningen, har precis bevittnat startskottet på vad som i folkmun kommer att kallas Srebrenicamassakern.

Fram till 5 års ålder levde Fatima ett relativt tryggt liv tillsammans med sina föräldrar Alfo och Miranda Branka i Srebrenica, men efter massakerns utbrott tvingades familjen till flykt, och de färdas med tåg mot huvudstaden. Sista biten tog dom sig fram i en svartmålad tunna som fungerade som en båt och dom flöt okontrollerat längs med en flod i fyra dagar och fyra nätter innan de blev uppfiskade av en hamnarbetare. Familjen Branka bosätter sig i ett skogsparti en bit utanför Sarajevo, och där odlar dom allt som naturen har att erbjuda. Det visar sig att platsen de valt är en del av ett stort ödsligt naturreservat. De är kastlösa och dömda till ett liv utan deltagande i samhället på grund av deras efternamn. Efter massakern startade propagandan, och släktnamnet Branka var ett av många namn som fördömdes och ratades av militärjuntan vars ledare var Ratko Mladic, den mest fruktade tyrannen av dom alla. Med korruption och lögner hade han skapat en ny ordning som drev miljoner av fattiga människor på flykt. Men det fanns ljusglimtar i familjen Brankas vardag. Det visade sig att skogen som de bodde i utsöndrade salt, och med pappans erfarenhet av saltbrytning utvann de snart stora mängder ur jorden. Saltet sålde mamma och dotter Fatima på gatorna i Sarajevo, och när mörkret föll återvände de till naturreservatet. De var givetvis noga med att inte avslöja sina identiteter eller att någon följde efter dem vid hemresa.

Ökad rikedom gör att familjen nu börjar leva ett mer extravagant liv. De besöker ofta huvudstaden tillsammans och äter på fina restauranger. En kväll i huvudstaden skulle dock förändra deras liv för alltid. Efter avslutad måltid beger sig familjen Branka ut på en promenad i Sarajavo. Där stöter de på en högljudd folkmassa som omringar en uteservering. Det är svårt att se vad som händer där inne, men fadern tränger sig igenom den täta massan. Mellan rockar och hattar ser han en smal gammal man med skägg stå på ett bord på uteserveringen. Han predikar om allt mellan himmel och jord till publikens förtjusning. Mannen på bordet var Glaton, en amatörfilosof som hade stort inflytande på Balkanhalvön under 60 och 70-talet. Han var motståndare till militärjuntan och enade folket i kampen mot orättvisa. Han högläste ur sin bok Katmandu han skrivit några år tidigare. Boken hade blivit en viral succé på grund av sitt intresseväckande filosofiska innehåll om hur man driver ett samhälle ur ett rättvist perspektiv influerat av kommunismen. Boken hade fått en nästan biblisk status bland dess läsare och Glaton ansågs vara ett helgon. Det som hände sedan kunde ingen förklara, bara hylla. Glatons fötter lyfte från bordet och han leviterade i cirka två minuter till ljudet av ekande applåder och lyckotjut.

Det är efter att ha sett Glaton levitera på uteserveringen i Sarajevo som Fatimas föräldrar bestämmer sig för att följa i Glatons fotspår och kämpa för ett kommunistiskt samhälle. Fatima är bara åtta år vid detta tillfälle men hennes uppväxt kommer att präglas av denna livslära och påverka hennes val i framtiden.

”Lev det liv du lär” - Glatons ord ur boken Huskuren

Familjen Branka upplever nu en tid av framgång. Det är därför ologiskt det som händer nu. Fatima börjar prostituera sig vid 14 års ålder. När föräldrarna somnat vid granrisen rör sig Fatima mot staden. Hon säljer sex vid ett flertal tillfällen, ibland uteblir betalningen och ibland får hon bara hälften av vad köparen lovat. Men det hindrar henne inte från att snabbt avancera och det dröjer inte länge förens hon ska träffa en av de mest framgångsrika hororna i Sarajevo, nämligen den före detta pop-sångaren Istabela Popneki, som under nästan ett decennium skördat framgång med sin musik men som sedan glömts bort av en krävande publik. Istabela hade med hjälp av sin karismatiska personlighet och extravaganta livsstil startat ett företag som erbjöd privat tillfredsställelse och sexig städning i dem rikare kvarteren och gjorde nu Fatima till den bäst säljande flickan i stallet. Pengarna Fatima tjänade hade hon gett till sina föräldrar men en liten summa sparade hon för att kunna köpa en plats i Sarajevos största friidrottsklubb. Hon hade alltid fascinerats av vältränade kroppar och ville nu själv ha en. Hon fick prova på ett antal olika grenar men hon fastnade för 100 meter häck. Hon var tillräckligt duktig för att kvala in till distriktslaget där hon nu möter sin framtida ex-man och privata tränare, Linux Molvan. Linux såg den råa outvecklade talangen i Fatima, men han såg också skönheten i den unga kvinnan. Linux var tjugosex år, utbildad och redo för giftermål, medan Fatima var sexton år och fortfarande i puberteten. De lovade varandra trohet, men det rimmade illa med Fatimas alternativa yrke som prostituerad. Linux var dessutom förlovad och väntade barn med en kvinna utanför huvudstaden.

Det är nu som saker snabbt förändras i Fatimas liv. Hon blir medveten om sitt arv och vad hon kommer ifrån. Starkt influerad av sina föräldrar och Glaton startar hon en politisk grupp löst baserad på kommunism och rättvisa i dess renaste form. Medlemmar var följande:

Alfonya Petrovic, student och debattör
Teodora Matsui, halvjapan med rika föräldrar
Yokel Bofink, exilbosnier numera bosatt i Norge med norskt efternamn
Gaty Sarphong, före detta röda-korset arbetare
Fatima Branka, grundare

Yokel Bofink skulle få störst inflytande då han genom sin position i Norge kunde sprida budskapet om kommunism utan att förföljas. Sena nätter satt Fatima vaken med sin far och smed planer. Det visade sig snart att enda vägen ur fattigdom och in i rättvisan var att sänka Bosniens nuvarande statsskick.

”Dyrka inte mig, prisa istället statsskicket jag predikar” - Glatons ord ur boken Katmandu

I början av Januari 2006 mailbombas EU:s högkvarter i Bryssel från ett anonymt hotmail-konto. Flera tusen brev med samma budskap: RATKO MLADIC ÄR EN MÖRDARE! HJÄLP BOSNIEN NU! STOPPA ÄVEN VARGJAKTEN!
Bosnien som under en längre tid diskuterat med EU hur man skulle nå fred i regionen informerades om dem besvärande breven. Tillsammans med en specialagent från Kanada, Aideen Carhagen, kunde man spåra breven till Yokel Bofinks bostad i Trondheim. Inom ett dygn hade man frihetsberövat Yokel och samtidigt hade Ratko Mladic raderat hela Fatimas familj i en drönarattack. Fatima som befann sig på internationell mark i samband med en fotografering för friidrotts-vm kunde läsa om dem hemska nyheterna dagen efter.

Plötsligt blir det tyst kring Fatima Branka, hon försvinner från kartan och ingen hör av henne på 5 månader. Det blir tillslut Aideen Carhagen tillsammans med kollegan Boy Molander som hittar Fatima nu bosatt i Saudiarabien under falsk identitet. Aideen byter sida och blir kär i Fatima. Tillsammans startar dem en illegal verksamhet omhuldad av hemlighetsmakeri. Linux som undgått mediernas tentakler flyger nu in stora mängder salt, pepparsyra och titanbaserad målarfärg gjord i Sarajevo. I Medina utforskar dem ämnenas egenskaper. Året är 2007 och den nya dödsdrogen SNAS föds. Samtidigt fritas Yokel Bofink i en spektakulär kupp som senare kommer få namnet tårtkuppen i norsk media.

Det är oklart hur mycket Linux visste om Fatimas kriminella bana, men det fanns indicier som pekade på att även Linux var inblandad. Bara dagar innan drogen SNAS lanseras på marknaden för Linux över en stor summa pengar i den inhemska valutan marka. Han besöker även Boy Molander som fortfarande är ovetande om sin kollegas aktivitet och nu åkt hem till Toronto. Uppdraget är att övertala Boy Molander om att Yokel är oskyldig och ska släppas fri. Det blev en lång natt i Molanders hus, saker urartade och tillslut hade halva poliskåren omringat huset.

Detta är tyvärr början på slutet i stormvirveln som är Fatima Brankas liv. Detta är Aideen Carhagens ord i tidningen Wall Street Journal kort efter Fatimas död.

”A life well spent...i don´t want to hide the truth but as of now I will never ever utter one more word. She is my demon... and i challange all of you out there...to find your own demon”.

Fatima kunde inte längre gömma sig. SNAS, hennes bebis, hade tagit tusentals liv och klassades nu som livsfarligt. Den arabiska befolkningen föll som käglor mot sin död. Hur många liv hade hon på sitt samvete? Nyrika och höga på framgång blev de slarviga och slösade pengar runt sig. Det började viskas och snart stod det klart vem som var källan till dödsdrogen. För helvete Fatima. Kunde du inte avstått allt festande och investerande? Nej, det var inte den Fatima världen lärt känna. Klockan 01.20 den 23 oktober 2010 stormar den arabiska militären in på 78:e våningen där Fatima och Linux bor.

Sista tiden i livet verkar ändå Fatima vara lycklig. Jag bläddrar i anteckningar från Fatimas journal på San-Pedro anstalten. Utanför skiner solen och det verkar finnas en tro om att framtiden har mer att erbjuda bland fångarna. En pedofil passerar mig där jag sitter. Två vakter håller hans armar. Jag ställer mig upp och frågar: ”Did you know her?” Han nickar och ger mig ett snett leende. Jag ber vakterna stanna. Det gör dem. Dem vänder sig om och nu är pedofilen vänd mot mig och jag går fram till honom. Han är nästan två huvuden längre än mig. Mina läppar darrar, armarna skakar. Jag sträcker fram handen. Han tar den i sin. Jag frågar: ”Why did you do it?” Tystnaden i korridoren. Vakternas trötta uppsyn. ”I wish i had an answer...”.

Jag heter Babylon Chipsa och är ny skribent på Sport-Idol. Tack för att ni tagit er tid att läsa denna artikel som tagit mig nästan fyra år att slutföra. Härnäst kommer jag att skriva om bladlöss på kamratgården. På återseende!

Babylon Chipsa

Tweets

Aktuella resultat