Steve McManaman: Storklubbarna borde avsluta karriären i tid

Jag är Steve McManaman - svensk medborgare och ny fotbollskrönikör på Sport-Idol. Detta är mitt första arbete på svensk mark sedan Anna-Karin drog med mig på den där färjan till landet i norr för snart ett år sen. Och vad kan jag säga mer än - What a beautiful country.

Igår var en bra dag. Jag hade haft ett samtal med Mike Tucker, som några dagar tidigare frågat om jag ville ha en fri roll på Sveriges snabbast växande sportmagasin. Jag skulle få en fri roll, något jag sällan förärades med i min karriär on the pitch.

Efter en sen promenad med mina border collies Camille och Wesper zappade jag loss på vår nya LED-TV. Anna-Karins blick hade sedan länge tappat fokus från quiz-showen som sändes.

Liverpool. Det är vad jag hinner tänka innan bollen plötsligt ligger i nätet. Bakom Pepe Reina. Liverpool har släppt in mål mot Steaua Bukarest. Det är allt jag behöver veta för att stänga av det stora åbäket som tagit över vårt vardagsrum.

När jag avslutade karriären var jag trött i kroppen och trött i skallen. Mina mål var uppnådda - de flesta av dem i alla fall för jag hade ju helst velat ha en internationell titel med mitt älskade England också - och det var med en sorts ro i själen jag meddelade Citys dåvarande manager Keegan att jag fått nog.

Vad jag tänkte igår var - har inte Liverpool fått nog? Har fansen inte fått sina gyllene år, och är inte den nu snart 120-åriga gubben redo för en sista vila? Man har haft sina ups and downs, fått en mäktig storhetstid, är det mest framgångsrika laget i England någonsin. Men man har fått en stadig nedgång, en oförmåga att vinna den tävling som många av dagens ungdomar tror funnits sedan tidernas begynnelse. The Premier League. Liverpool har inte åldrats med värdighet. Och om man inte släpper taget nu kommer man inte heller att dö med värdighet.

Var finns värdigheten när man låtit sydländska managers ha en spelaromsättning större än Wales BNP? Var finns värdigheten när klubben kastas runt som en vante mellan skrupelfria ägare och pengastinna sponsorer? Var finns värdigheten när Gerrard tittar sig omkring och faktiskt inte känner igen en enda lagkamrat?

Ännu längre bort får han titta för att se en titel och ett attraktivt spel. Problemet är inte bara Liverpools och Englands. Klubbar som MFF och AIK har länge levt på gamla meriter. Man saknar själ, livskraft och självförtroende. Man måste ställa sig själv frågan: Är det värt det eller bör vi dra ut sladden till respiratorn?

Steve McManaman

Comments

Otroligt välskriven... Bra

May 16, 2013 by Jens, 5 years 40 weeks ago
Comment: 10864

Otroligt välskriven... Bra svenska Steve!

Jag håller med mig dig helt

October 7, 2012 by Anonym (not verified), 6 years 20 weeks ago
Comment: 10860

Jag håller med mig dig helt oc hållet Steve!

Jag håller med typ. Frölunda

September 18, 2010 by Drogba23 (not verified), 8 years 22 weeks ago
Comment: 36

Jag håller med typ. Frölunda Indians går ju inte så bra nu, man borde lägga ner verksamheten faktiskt.

Härlig krönika Stefan!

September 18, 2010 by Anonym (not verified), 8 years 22 weeks ago
Comment: 35

Härlig krönika Stefan!

Tweets

Aktuella resultat