Mike Tucker: Historiken talande när Allsvenskan får överlägsen segrare

Molntäcket spricker upp, dimman lättnar och i en tallgren häckar ett gäng bofinkar. Jag promenerar, jag funderar, framför mig går en man och plockar fimpar i Pildammsparken. Det är sannerligen soligt, ett stenkast bort springer små knattar och spelar boll. Man kan utläsa ett vårtecken, mitt i min yrsel efter allt för många spetsade capuchinos, det är dags för Allsvenskan igen - världens kanske mest underskattade fotbollsliga.

Det blir ett hårdsatsande, charmigt fotbollslag som tar hem den största bucklan i år. Och det överlägset. Vi kommer att få uppleva en unik Allsvenska, med ett scenario vi inte sett sedan 1936. Sydeuropeiska influenser, sjönsjungande fans, nyintränade varianter och en yttre attityd-boost kombinerar skönhet med framgång hos årets vinnare.

För visst gör Malmö FF succé även i år. Stjärnskott som Molins, Larsson och Pekalski, tillsammans med Josep Clotet Ruiz vinranksdoftande inspiration ger de himmelsblå 10 raka segrar och bäddar för skåningarnas mest överlägsna SM-guld någonsin, följt av ett lyckat Champions League kval i höst där man når åttondelen.

1. Malmö FF
2. IF Elfsborg
3. AIK
4. Örebro SK
5. GAIS
6. IFK Göteborg
7. Trelleborgs FF
8. BK Häcken
9. Helsingborgs IF
10. Mjällby AIF
11. Kalmar FF
12. Halmstad BK
13. Åtvidabergs FF
14. Djurgårdens IF
15. Gefle IF
16. Brommapojkarna

Anders Svensson är enligt mig fortfarande en härförare av yppersta världsklass. Vilken blick, vilken vision. Vilken karl. Att han snart fyller 43 år spelar ingen roll för Elfsborg, som är de som når längst i racet bakom MFF. AIK då? Ja, de är minst lika bra som förra året, och kan Maanoja spika igen samtidigt som påläggskalven Mutumbas bländande teknik får skina - ja då blir Solnatattarna svåra för många lag.

Mediokra bollgäng med taskig inställning, såsom Trelleborg, Häcken och Helsingborg, kilar fast sig i mitten av tabellen när det hela är över. Ett skadeskjutet, underpresterande IFK Göteborg hänger med under våren, men blir omkörda av både storebror GAIS och av ett glimrande Örebro. Just ÖSK, med starquality i profiler som Porokara, Gerzic och Alvbåge blir Allsvenskans stora positiva överraskning. Kom ihåg vem som sa det först.

Däremot kommer mungiporna hänga neråt i trista BP och Gefle, nu är äventyret verkligen slut - och det skulle förvåna mig om något av lagen ens tar poäng överhuvudtaget. Detsamma gäller DIF, där Rajalakso mer än någonsin kommer att framstå som ligans största fiaskovärvning genom tiderna.

Så, Allsvenskan, here we go! De' e' la' goa' tider. I love you!

Mike Tucker

Tweets

Aktuella resultat