Sport-Idol Dokumentär: Jimmy Dixon-spåret

Året är 1999. Jimmy Dixon lämnar sin hemstad i Liberia för att flyga till Sverige och spela fotboll i Floda BoIF. Efter bara 6 månader lämnar Jimmy Dixon Floda BoIF för spel i BK Häcken. Han blev snabbt känd som en av allsvenskans bästa mittbackar för sitt kraftiga spel och fina spelsinne. Efter en kort sejour i Malmö FF blev Jimmy Dixon köpt av den turkiska klubben Manisaspor där han kom att tjäna stora pengar. Men historien om Jimmy Dixon slutar inte där. Sport-Idol har grävt i fallet som skulle bli en av dom största skandalerna i svensk fotboll någonsin, och den efterföljande jakten på Martin Krok, en ensam galning vars största dröm var att se sitt favoritlag BK Häcken vinna allsvenskan, men också pappan Martin Krok, som alltid såg efter sina barn. Än idag har man inte lyckats arrestera Martin Krok, och vissa frågar sig om Martin Krok överhuvudtaget existerar. Vi får också följa poliskonstapel Greger Rot som kopplades in på fallet, och hans makabra fynd. Detta är historien om Jimmy Dixon-spåret.

1981 föds Jimmy Dixon i staden Harbel i Liberia, 10 mil från kusten och 12 mil från huvudstaden Monrovia. Han är en välmående pojke och växer snabbt. Föräldrarna ser snart att Jimmy äger fysiska egenskaper som väldigt fy barn i hans ålder visar upp. Jimmy brottar ner en ko under en minnesceremoni, och snart sprids ryktet, att här i den lilla staden Harbel, bor en yngling med en vuxen kars styrka. Jimmy Dixon börjar spela fotboll i division 2 laget The Harbel Hoppers.

Året är nu 1998, Jimmy Dixon beskrivs av liberiansk media som den mest lovande mittbacken landet producerat sedan slutet av 70-talet då den legendariske landslagskaptenen Wiggidy Wack pensionerades mot sin vilja vid 47 års ålder. Allt oftare nämns Jimmy Dixons namn i tävlingssammanhang och hur han troligtvis kommer att köpas av någon av storklubbarna i Europa. Samtidigt syns allt oftare en stor vit man på läktaren under Jimmy Dixons träningar. Greger Rot berättar:

-Ja alltså...den här mannen påstås vara Martin Krok...men jag vet inte...det kunde lika gärna vara en turist om du frågar mig. Det som talar för att det faktiskt var Martin krok är att man har sett transaktioner av pengar från bankomater i området under just namnet Martin Krok, så det är troligt att det var Martin Krok. Men...den här mannen rökte väldigt mycket och hade ett gudfadern-stuk över sig. Fast den största skillnaden var väl att han inte bar någon kavaj, utan vanliga Svenssonkläder. Bakåtslickat tunt hår och en enorm kroppshydda. Greger Rot beskriver mannen som mycket hotfull, men samtidigt väldigt charmig.
-Ja detta var verkligen ett typexempel på hur en psykopat är, skiftar i humör. Mycket svåra personer att handskas med. Jag skulle vilja säga att Martin Krok, om han nu existerar, är en mycket farlig person.

Den stora vita mannen som vi får anta är Martin Krok, började snart förfölja Jimmy Dixon. En dag dök han upp i familjen Dixons hus med papper och penna. Pappret var ett kontrakt med Floda BoIF. Jimmy Dixon vägrade skriva under. Då våldog Martin Krok Jimmy Dixons mamma, syster och familjens grisar på bakgården. Åter till Greger Rot;
-Det måste varit en jävla scen i huset, att våldta grisar på det sättet har jag faktiskt aldrig hört talas om tidigare i svensk kriminalhistoria. Samma år skriver Jimmy Dixon på för Floda BoIF. DN:s sportjournalist Hannes Hanke rapporterade direkt från flyplatsen Landvetter dagen då Jimmy Dixon anlände från Liberia med flygbolaget Airlink Swaziland.
-Jag minns så väl hur Jimmy visar sig i tunneln på väg ut från tullen, att han var mycket vältränad och kraftig. Men...allt det där, det var ju ingenting jämför med den här stora vita mannen som gick bredvid honom. Martin Krok tror jag att han hette, han representerade tydligen Jimmy på något vis. Det hela var mycket märkligt.

Greger Rot berättar:
Vi fattade misstankar ganska tidigt kring den här personen. Min kollega hade några år tidigare arresterat en våldsam supporter på Rambergsvallen, som var slående lik denna man som påstod sig vara Jimmy Dixons agent. Vi hade nog aldrig uppmärksammat detta om det inte vore för att min kollega, som vanligtvis aldrig följer sportnyheter på tv, gjorde det just den dagen. Det hela var mycket märkligt kan jag tycka än idag. Att min kollega skulle peka ut Jimmy Dixons agent som en före detta kriminell det ser jag som besynnerlig kuriosa i dessa tider. Min kollega kunde inte säga vem det var, bara att hon mindes ansiktet från tidigare utredningar.

Det visade sig snart att Greger Rots kollega hade haft rätt, mannen var känd sedan tidigare av polisen, under ett helt annat namn. Flera år tidigare hade Jonathan Rots kollegor arresterat en Raymond Jakso på gränsen till Norge, iklädd endast ett plastskynke med texten: Vi är alla här för att dö. Vi ska inte berätta historien om Raymond Jakso riktigt än, istället går vi tillbaks i tiden, närmare bestämt till året 1986. På en liten bar i Stockholm står en ung Raymond Jakso och talar varmt om laget i sitt hjärta, BK Häcken. Vi har talat med en av gästerna som var där just den kvällen, Patrick Hammar, och han säger så här;
-Han var, kan man säga, stor i käften på ett ytters kaxigt sätt. På gränsen till otrevlig vill jag påstå. Han hade mycket kvinnor runt sig och viftade med tusenlappar till höger och vänster. Detta verkade vara vardag för honom. Han underhöll hela baren i timmar, och jag vill minnas att vi, jag och mina vänner, undrade vem fan den här göteborgaren tror att han är. På det stora hela kändes det konstigt att han skulle ha så mycket kvinnor, han var inte direkt attraktiv, snarare tvärtom. Men det var som det var, och vi lämnade baren senare på kvällen. Av vad jag har förstått var han fortfarande kvar där inne. Nästa dag läste jag i tidningen att baren blivit beskjuten strax efter att vi lämnat. Jag förstod direkt att det måste finnas en koppling till mannen från Göteborg. Skjutningar mot barer var vid den tiden mycket ovanliga i stockholmstrakten.

Poliskonstapel Greger Rot:
-Detta var Martin Kroks bror, som underhöll baren den kvällen. Vi tror att bröderna finansierat sina utekvällar med hjälp av trafficking, kvinnor från Liberia som såldes som sexslavar till rika affärsmän på lyxhotel runt om i stockholmstrakten och Göteborg. Våran teori är att även brödernas största passion, klubblaget BK Häcken, har gynnats av traffickingen. Vi tror att även fotbollsspelare var en del av traffickingen, och detta skulle kunna förklara varför en så liten klubb som BK Häcken kan värva så många bra, och framförallt, dyra spelare för i princip inga pengar alls från Afrika-regionen. Så när det visade sig att den stora mannen bredvid Jimmy Dixon på Arlanda flygplats var Raymond Jaksos bror, agerade vi fort. Det var oerhört viktigt att detta inte läckte ut i media, jag minns hur jag sa till mina kollegor, innan vi åkte ut till flyplatsen, att alla måste hålla käft om det här. Skulle en sån här story komma ut i media skulle vi bli nedringda av journalister och det skulle kunna skada utredningen. Men när vi kom ut till flygplatsen var dom spårlöst borta, Jimmy Dixon och Martin Krok. Självklart lyckades vi nå Jimmy Dixon senare samma dag, men det var det sista vi såg av Martin Krok. Än idag undrar jag var han befinner sig, ligger han på en solstol på en strand i Bahamas, eller pimplar han dyrt vin på någon bar i en liten by i Thailand? Detta kommer vi aldrig att få veta.

Anthon Sax

Comments

OUTSTANDING Post.thanks for

May 21, 2017 by Randell (not verified), 1 year 39 weeks ago
Comment: 10882

OUTSTANDING Post.thanks for share..more delay.

Here is my web page ... simcity buildit hack online, Edith,

Tweets

Aktuella resultat