Ekologer jublar över nyupptäckta arter i allsvensk spelplan

Många experter, åskådare och inte minst spelare var inte sena att såga spelplanens kvalitet på Fredrikskans i den allsvenska premiären mellan Kalmar FF och IFK Göteborg. Blåvitts Alexander Faltsetas var en av de som klagade mest.
- Det var stora halvmetersdjupa lergropar överallt, speciellt i vårt straffområde. Speciellt i första halvlek, säger han.

Men alla är inte lika kritiska. Smålands ekologförening jublar, och i en inspektion efter matchen gjordes flera spektakulära fynd i jorden. Bland annat en unik moränart och en strandängsgräshoppa som båda länge varit utdöda i trakten.

När Sport-IDOL ringer upp ekologen och eldsjälen Torgny Jädelius sitter han fortfarande kvar i gyttjan på spelplanen på Fredrikskans.
- Vi är ett gäng som tältat varje natt här sedan fynden. Det vi har hittat är spektakulärt. Chorthippus albomarginatus har inte skådats i den här blåsiga, otrevliga spökstaden sedan 1885, ler Torgny.

Arenan rivs
I veckan ska byggföretag jämna arenan med marken och bönder harva upp hela gräsmattan för att ekologerna ska kunna gå ner under jordytan så djupt som 300 meter med bland annat dykare i jakt på nya fynd.

Var Kalmar ska spela resten av sina hemmamatcher i Allsvenskan är oklart.

Lotta Bacon

Tweets

Aktuella resultat